Hoe kun je de beste hypotheek uitkiezen?

Hoe kun je de beste hypotheek uitkiezen?

Was winkelen voor een hypotheek maar net zo leuk als winkelen voor schoenen, of een smartphone of een grootbeeld-tv. Op jacht gaan naar die koopjes en een paar euro besparen is een middag of twee waard, toch? Maar de tijd en moeite die het kost om jargon te ontcijferen en te solliciteren bij kredietverstrekkers bij het shoppen voor een hypotheek geeft misschien niet dezelfde kick. Beleggingspanden financieren is ook weer een andere tak van sport dan het kiezen van een hypotheek voor je eigen woning. 

Toch kunt u dit zo pijnloos mogelijk maken. Hier zijn zes stappen om de juiste hypothecaire lening te kiezen.

  1. Zoek uit hoeveel je je kunt veroorloven?

Aangezien dit een aankoop van zes cijfers is, vraag je jezelf waarschijnlijk al af of het echt binnen je financiële bereik ligt. Een rekenmachine kan je helpen bepalen hoeveel huis je je kunt veroorloven.

Als je een behoorlijke kredietscore hebt, zullen kredietverstrekkers waarschijnlijk optimistischer zijn over hoeveel huis je kunt kopen. Vergeet niet dat het hun taak is een lening te verkopen, jouw taak is die terug te betalen. Laat dus wat ruimte in jouw budget voor het dagelijkse leven.

  1. Stel een spaardoel vast voor de aanloopkosten

Geldschieters willen niet alleen dat je in aanmerking komt voor een grote lening, ze willen ook dat je wat geld op de bank hebt staan voor de aanbetaling en een lange lijst van afsluitkosten.

De aanbetaling lijkt altijd een grote vraag, maar het is in jouw voordeel om je aankoop op te vangen met een beetje eigen vermogen door zoveel mogelijk in te leggen. Met een te kleine aanbetaling en met slechts een kleine daling in de vastgoedmarkt kun je een grote lening hebben en een huis dat minder waard is dan je verschuldigd bent. Geen goede plek om te zijn als je gedwongen wordt te verhuizen.

  1. Overweeg de lengte van de hypotheeklening

De eerste keer dat je de zin “30-jarige hypotheek” hoorde, verslikte je je waarschijnlijk een beetje, toch? Dat is een verbintenis op lange termijn. Maar er zijn ook leningen van 10 en 15 jaar,  sommige kredietverstrekkers bieden zelfs verschillende lengtes met “schrijf je eigen hypotheek” programma’s in elke lengte binnen 10 tot 30 jaar.

Als jouw budget de grotere betaling van een lening met een kortere looptijd toelaat, zult je volgens experts waarschijnlijk twee voordelen zien: een aanzienlijke verlaging van de totale rentelasten gedurende de looptijd van de hypotheek en een betere vastgoed hypotheek rente.

  1. Weet hoe de hypotheekrente werkt

De prijs die je betaalt om het geld voor jouw huis te lenen, de rente, is een andere sleutel tot het kiezen van de beste hypotheeklening. Hypotheektarieven bewegen veel in feite de hele dag, elke dag dat de obligatiemarkt open is. Zonder een financieel expert te zijn, is dit wat je wilt weten: je kunt de rentevoet van jouw lening vastzetten voor de lange termijn, of de markt volgen en eenmaal per jaar aanpassen.

Een hypotheek met een gegarandeerde vaste rente voor de duur van de lening kan een beetje hoger beginnen dan de marktconforme hypotheek met een aanpasbare rente, of ARM. Maar de lagere ARM-rente die eenmaal per jaar wordt aangepast na een initiële looptijd van drie, vijf, zeven of tien jaar, kan overal naartoe gaan – omhoog, omlaag of zijwaarts.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen om een hypotheek voor jezelf uit te kiezen. Wij wensen je veel plezier met het eventueel afsluiten van je eerste of tweede hypotheek!

Geplaatst in: Page