NHG Hypotheek: Een gids voor veiliger en betaalbaarder wonen

Wonen is een van de belangrijkste aspecten van ons leven, en het kopen van een huis is vaak een grote stap. Maar met de stijgende huizenprijzen en economische onzekerheden, kan het verkrijgen van een hypotheek een uitdaging zijn. Gelukkig is er in Nederland iets dat bekend staat als een NHG hypotheek, wat staat voor Nationale Hypotheek Garantie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een NHG hypotheek is, hoe het werkt en waarom het een verstandige keuze kan zijn voor woningkopers.

Wat is een NHG Hypotheek?

Een NHG hypotheek is een hypotheeklening met een garantie van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie biedt extra zekerheid aan zowel geldverstrekkers als huiseigenaren. Het belangrijkste doel van de NHG is om woningbezit toegankelijker en veiliger te maken voor huishoudens in Nederland.

Voordelen van een NHG Hypotheek

 • Lagere Rentevoeten: Een van de grootste voordelen van een NHG hypotheek zijn de lagere rentetarieven die geldverstrekkers aanbieden. Omdat de NHG garant staat voor de lening, zijn geldverstrekkers bereid om lagere tarieven aan te bieden.
 • Bescherming tegen Restschuld: Als u uw huis gedwongen moet verkopen en de opbrengst de hypotheekschuld niet volledig dekt, zal de NHG de restschuld kwijtschelden. Dit beschermt u tegen financiële problemen.
 • Ruimere Leenmogelijkheden: Met een NHG hypotheek kunt u mogelijk meer lenen dan met een reguliere hypotheek, wat handig kan zijn bij het kopen van een huis.

Voor wie is een NHG hypotheek?

Een NHG hypotheek is niet voor iedereen geschikt. Er zijn enkele criteria waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen:

1. Koopsom Limiet

 • NHG Koopsomlimiet: De koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan de NHG koopsomlimiet, die periodiek wordt bijgewerkt. Het is belangrijk om te controleren wat de huidige limiet is voordat u een NHG hypotheek aanvraagt.

2. Inkomen

 • Voldoende Inkomen: U moet voldoende inkomen hebben om de hypotheeklasten te dragen. Geldverstrekkers zullen uw financiële situatie beoordelen voordat ze een NHG hypotheek goedkeuren.

NHG hypotheek aanvragen

Het aanvragen van een NHG of een duurzame hypotheek is een stapsgewijs proces:

1. Hypotheekadviseur

 • Raadpleeg een Hypotheekadviseur: Begin met het raadplegen van een hypotheekadviseur. Zij kunnen u helpen bepalen of een NHG hypotheek geschikt is voor u en welk bedrag u kunt lenen.

2. Aanvraag NHG

 • NHG Aanvragen: Uw hypotheekadviseur zal de NHG voor u aanvragen. Dit omvat het indienen van de benodigde documenten en het betalen van de NHG-kosten.

3. Goedkeuring

 • Goedkeuring en Afsluiten: Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, kunt u de hypotheek afsluiten en uw nieuwe huis betrekken.

NHG Hypotheek en verzekeringen

Bij een NHG hypotheek hoort ook een verzekering die de geldverstrekker beschermt. Deze verzekering wordt ook wel de NHG-borgtocht genoemd.

Hoe werkt de NHG-Borgtocht?

 • Bescherming voor Geldverstrekker: De NHG-borgtocht beschermt de geldverstrekker tegen financiële verliezen als de lener niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.
 • Terugbetaling door Lener: Als de NHG moet uitbetalen, zal de lener uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het terugbetalen van dit bedrag aan de NHG.

NHG Hypotheek vs. Traditionele Hypotheek

Een NHG hypotheek heeft enkele belangrijke verschillen ten opzichte van een traditionele hypotheek:

Rentetarieven

 • NHG Hypotheek: Lagere rentetarieven vanwege de garantie.
 • Traditionele Hypotheek: Hogere rentetarieven vanwege het hogere risico voor de geldverstrekker.

Hoger leenbedrag

 • NHG Hypotheek: U kunt mogelijk een hoger bedrag lenen.
 • Traditionele Hypotheek: Beperktere leenmogelijkheden.

NHG Hypotheek: De juiste keuze?

Of een NHG hypotheek de juiste keuze is, hangt af van uw persoonlijke financiële situatie en uw plannen voor de toekomst. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen bij een hypotheekadviseur voordat u een beslissing neemt.

Conclusie

Een NHG hypotheek kan een waardevol instrument zijn voor woningkopers in Nederland. Het biedt lagere rentetarieven, bescherming tegen restschuld en ruimere leenmogelijkheden. Echter, het is belangrijk om te voldoen aan de criteria en uw financiële situatie zorgvuldig te overwegen voordat u voor deze optie kiest.

Geplaatst in: Page